Tältstrapatser i Sverige: Första tältnatten

5 maj 2013

Text & foto: Melody Sundberg. 

I åratal hade vi funderat på att börja tälta. Så blev det äntligen dags. Tältet var införskaffat och inpackat i bilen. Så rullade vi iväg mot vår första natt ute i det fria. 

Slutligen föll valet på skogen närmast Rusakulan i Kilsbergen, väster om Örebro. Rusakulan är en utsiktsplats där man kan åtnjuta utsikten över Närkeslätten. Med grusvägen som leder mot kulan som utgångspunkt, vandrade vi ett hundratal meter inåt skogen.


Jag är en person som vill ha det bekvämt även fast jag är ute och tältar. Jag tror att det blir roligare och trivsammare om man gör det bekvämt och trevligt för sig, och det ökar chansen för att man får en positiv upplevelse. Därför hade vi införskaffat ett popuptält från Quechua. Popuptält, som namnet avslöjar, slås upp snabbt och lätt och vår Quechuavariant för tre personer var rymligt med en mindre absid. Det har dessutom flera inbyggda lampor och fönster i alla riktningar. När man fällt ihop det lägger man det i en påse och man kan sedan bära det som en ryggsäck. Det väger sex kilo.


Detta blev också första gången vi testade vårt införskaffade gasolkök från Jula. Vi valde ett som ligger ganska platt på marken och därför inte riskerar att välta. Maten (en konservburk med ravioli i köttsås) blev uppvärmd på fem minuter.


Så var det då dags att lägga sig. Men som många vittnar om tenderar sömnen att lysa med sin frånvaro under första tältnatten. Det är ofrånkomligt att ligga och lyssna på alla märkliga ljud, som gärna sätter igång ens livliga fantasi. Någon timme efter att vi lagt oss, lät det som om det gick någon - eller något - med vaggande gång utanför tältet, fram och tillbaka. Min sambo sa sedan att det kändes som om någon rört vid hans arm. Jag stack ut huvudet och tittade... men ingenting var där.


Vid 03:30 vaknade jag av den underbaraste fågelsång runt hela tältet, och det kändes härligt att vakna upp i naturen. Solen steg snabbt över träden och jag gick en kort promenad i skogen. Natten hade varit bra, men tyvärr hade jag inte fått mer än tre timmars sömn på grund av alla ovana ljud. Men det var det värt, och vi såg fram emot nästa tältning.

 

Copyright © 2020 Melody Sundberg.